От левицата са притеснени, че в проекта е заложено да отпадне Великото народно събрание

Ръководството на БСП излезе с официална позиция по предложенията на ГЕРБ. Левицата отказва дебат по темата за промяна в основния закон на републиката.

А пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че тази стъпка към Велико народно събрание и нова Конституция е в отговор на обществените очаквания и на част от исканията на протестиращите. Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил подготвян отдавна. А вицепремиерът Томислав Дончев обясни защо промените идват сега.

„Те не са направени да се потуши напрежението. Това са обществени очаквания и настроения от години. Всякакви мнения има, включително и противоположни. В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията, ще се произнесе Великото народно събрание”, заяви Томислав Дончев.

В писането на текстовете участвали и много хора от ГЕРБ.

„Странно би било министърът на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията”, коментира Дончев.

Дончев: Машинното гласуване е правилна стъпка

От БСП са категорично против нова Конституция сега.

„БСП винаги е била защитник на сегашната Конституция”, каза Стоян Мирчев.

Малко по-късно дойде и официалната партийна позиция. От левицата са притеснени, че в проекта е заложено да отпадне Великото народно събрание.

„Засега в окончателното предложение на ГЕРБ се съдържа предложение да отпадне Великото народно събрание. Ние не споделяме това нещо. Техният проект е преписване, с някои редакции, да не казвам колко сполучливи, на сегашната Конституция”, смята Янаки Стоилов.

ГЕРБ внасят предложенията си за промени в Конституцията още днес (ВИДЕО)

С предложението за нова Конституция ГЕРБ искали да отклонят вниманието. 

„Призоваваме за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление”, заяви Янаки Стоилов

Дали управляващите ще успеят да съберат необходимите 120 гласа, за да започне дебатът за Велико народно събрание, ще стане ясно на 2 септември. Според Томислав Дончев това ще е и денят, който ще определи бъдещето на кабинета.

„Беше направена заявка, че ако има решение за свикване на Велико народно събрание, министър-председателят не на следващия ден, а още на същия, ще подаде оставка. Въпросът е какво би следвало да се направи ако стане ясно, че в Народното събрание няма консенсус за свикване на ВНС.  Лично мое мнение е, че решението трябва да е същото – оставка”, заяви Дончев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.