Държавите взимат различни мерки в борбата със заразата

Повече от 6 месеца след началото на пандемията, броят на заразените в Европа се увеличава. Световната здравна организация предупреди, че в 19 от 31 наблюдавани държави, броят на заразените за две седмици надвишава 20 на 100 000 души.

В Белгия, Франция, Малта, Холандия, Румъния и Швеция, болните са повече от 40 на 100 000 души население, а в Испания тази цифра прехвърля 100.

„Това, което знаем от досегашните проучвания е, че по-малко от 10% от населението има доказани антитела срещу вируса SARS-COVID”, обясни Мария ван Керкхове, епидемиолог в Световната здравна организация.

COVID-19: Почти 5000 заразени за ден в Русия

СЗО и европейски експерти предупредиха, че пикът на новозаболели в момента е сред младите хора, които пренебрегват спазването на мерките в летния сезон.

„Виждаме хора, дори млади хора, които развиват тежка форма на болестта. Виждаме млади хора, които лежат в интензивни отделения. Виждаме млади хора, които умират от вируса”, заяви още Мария ван Керкхове.

Дълги опашки пред лабораториите се оформиха в Рим, след като италианското правителство нареди на всички завръщащи се от Хърватия, Гърция, Испания и Малта да се изследват за COVID-19.

В борбата с коронавируса, Гърция направи задължително носенето на маски на всички обществени места.  Държавните чиновници от групи с висок риск, ще имат възможност да работят от вкъщи до 31 август. Заради увеличаването на заразените с COVID-19, Атина започна кампания за убеждаване на гражданите да носят маски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.