10 000 деца чакат за място в забавачките в София

Около 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На първото текущо класиране, което ще се проведе на 29 август, ще бъдат обявени над 3000 нови свободни места. Това обясни директорът на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева, цитирана от БГНЕС.

„Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места”, посочи Минчева и добави, че най-много места липсват в районите „Триадица”, „Лозенец”, „Красно село”, а в последните няколко години и в район „Витоша”. Тя уточни, че там където разкриват нови детски градини и групи, ще акцентират върху осигуряването на места за тези деца.

ИДЕИ: Безплатни детски градини за приетите и финансова помощ за неприетите деца?

„Предстои да осигурим и задължително обхващане и на децата на 4-годишна възраст“, добави тя.

„Трябва да отбележа, че в момента нямаме интеграция с частните образователни институции. Има деца на 5 и 6 г., които фигурират като чакащи, но посещават частна детска градина или частно училище“, обясни директорът.

От думите й стана ясно още, че от 15 септември родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на децата няма да им се пишат отсъствия. За първи път децата, които след ваканция се завръщат, не е необходимо да носят медицински документи.

„Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи“, обяви тя и добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.