Най-бързата българка даде специално интервю за NOVA

Ивет Лалова даде специално интервю за NOVA в навечерието на първия си старт от Диамантената лига (ДЛ) по лека атлетика. Най-бързата българка ще участва на 100 метра в неделя на турнира в Стокхолм, Швеция. Състезанието ще бъде излъчено от 16:00 ч. на живо по MAX SPORT 3. Вижте цялото интервю: 

Успя ли да се отърсиш от стреса около пандемията и да привикнеш към новата реалност?

- Сложно е, много е интересно. Смених няколко държави, не бях пътувала от много време, наистина от много време. Интересно е да видя колко различно се приемат нещата навсякъде, колко различни са мерките. Например в Унгария нямаше почти никакви мерки, всички ме гледаха странно, че се движа с маска. В Стокхолм пък в момента, в който кацнах, бях бомбардирана колко е важно да се пазя, да не се пипа нищо.

Различни са изискванията на организаторите, какви са тези на турнира в Стокхолм?

 - Предварително не беше поискано нищо, защото при пристигане веднага със съдействието на шведската фирма, която обикновено се занимава с допинг контрола, ни беше направен тест за коронавирус.

До нас достигна информация, че си имала някакъв проблем, ако не греша с разтежение, какво и кога се случи?

- Случи са на последния ми старт. Аз се шегувам, че вкъщи се контузих. Наистина по време на самото бягане усетих нещо необичайно. За щастие успях да завърша бягането и да спечеля, но след това загубих около десетина дни, за да лекувам това малко разтежение.

Преди няколко дни участва на турнира от златния Континентален тур на Световната атлетика в Секешфехервар. Можем ли да смятаме, че именно проблемът, който си имала е повлиял на представянето ти и какво би ни споделила за това състезание?

- Това участие беше странно. Цялата година, целият сезон е изключително странен. Самият факт да бъдем по турнири да участваме. Нищо не е както преди и смятам, че ще отнеме много време, за да се върне спортът, да се върне атлетиката в ритъма, в който се движеше преди пандемията. Затова участието и това, което искат организаторите тази година е единствено присъствие.  Моите участия през този сезон са свързани с това, че искам спортът да продължава, искам да дам една изява на моите тренировки, на моите резултати.

Сега ти предстои старта на 100 метра на турнира от ДЛ в Стокхолм, не си бягала много на често на 100 метра в последните години. Какво искаш да постигнеш все пак?

- Участие, участие. Пак го казвам. За мен моето присъствие тук е наистина едно участие. Поканена съм на всички, зная че организаторите търсят атлети, които имат дълга кариера, които имат много участия.

Олимпийските игри бяха отложени за 2021-а, с каква надежда гледаш ти към следващата година?

- Гледам със сигурност с огромна надежда, защото в противен случай е много трудно да се продължи напред. Затова аз съм убедена, че Олимпийските игри ще се случат, че нещата ще се оправят до тогава. Стискам палци! Доколкото чувам и зная, вече се правят и разиграват всякакви варианти, така че можем да очакваме всичко - и стадиони без публика, и село, в което 10 000 човека са под някакви специални мерки, но наистина най-важното е да има олимпиада, защото иначе спортът е застрашен. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.