Имаше и големи опашки за лифта

Oтново джипове в защитената част на Рила. Въпреки заповедта от екоминистерството и въпреки полицейското присъствие, днес шофьорите на джиповете отново извършваха превози в планината. В същото време към Седемте рилски езера тръгнаха рекорден брой туристи, което доведе до големи опашки за лифта.

С полицейски патрул и бариера се охраняваше основния път, който традиционно джиповете използват, за да се качват в Рила. Само 200 метра по-надолу от патрула обаче, джиповете необезпокоявано превозваха пътници - по алтернативен маршрут, без никой да ги санкционира. „Всичките джипове са горе, предлагат да всички да се качват, всичките са горе, това значи че са се качили. Не ги притеснява забраната. Горе са и си чакат хората за наобратно”, сподели турист.

Огромна опашка за лифта към Рилските езера

Опитните планинари коментират, че пътищата, които водят към планината, са безброй. Шофьорите на джиповете са местни хора и отлично познават трасетата - така винаги намират откъде да се качат без никой да ги спре. И на практика превозвачите заобикалят, и полицейски патрул, но и заповедта на екоминистъра Емил Димитров, който само преди седмица забрани придвижването на джиповете нагоре в планината. А лифта днес беше особено натоварен. В сутрешните часове опашките за съоръжението бяха огромни.

Забраниха джиповете на Рилските езера

Въпреки огромния наплив от туристи, хората разказаха, че нередности, посегателства и навлизания в езерата не са забелязали. А от Национален парк „Рила” продължават да се опитват да намалят човешкото влияние върху природата край езерата. Затова ще се правят пътеки с характерния за района ситен гранит, а хората трябва да се движат само по указаните маршрути.

Седемте Рилски езера традиционно привличат огромен брой туристи. Съветът към всички, които тръгват в планината е да са с добра екипировка, защото преходът до езерата не е кратък и е желателно хората да са добре подготвени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.