Нямаме притеснение от служебен кабинет, въпросът е кой би бил в него, коментира социалният министър

Социалният министър Деница Сачева определи като медийни спекулации идеите Бойко Борисов да бъде заменен на поста министър-председател от друг член на ГЕРБ. Според нея предложенията, заявени от Борисов, са огледален образ на исканията на протестиращите.

„Има премиер и той се казва Бойко Борисов, всичко останало са медийни спекулации”, заяви Сачева в предаването „Здравей, България”. „Възможностите оттук нататък са ясно очертани - след началото на новия парламентарен сезон ще се търси парламентарна подкрeпа за това дали следващите избори да са за Велико народно събрание. Не мисля, че крайният резултат може да бъде предопределен, консултациите още не са започнали”, коментира още Сачева. 

„Нямаме притеснения от служебен кабинет. Последните 3 парламентарни избори, които се печелят от ГЕРБ, са организирани от служебен кабинет. През 2017 г. той беше назначен от Румен Радев. Въпросът е кой би влязъл в него", заяви още социалният министър.

 

 

„Наскоро Стратегическият съвет при президента представи един свой доклад. Хората, които бяха около Радев - това ли би бил служебният кабинет? Александър Малинов ли е бъдещият служебен премиер? Адвокат Шейтанов ли е бъдещият служебен социален министър? Г-н Еленко Божков се опита да направи почти терористичен акт в метрото на София”, коментира още Сачева.

Тя говори и за икономическите показатели. СИвият сектор в момента бил 37%. „Откакто започнахме да подкрепяме работодателите с мярката 60/40, много от тях предпочетоха да излязат на светло и да получават пари от държавата", обясни Сачева. Тя бе категорична, че откакто управлява ГЕРБ, БВП е нараснал и движение напред има.

„170 000 работни места бяха запазени до момента с първия дизайн на мярката 60/40. Просто казано безработицата сега е 7,9%, иначе щеше да бъде 14%. В момента мярката действа по втори дизайн – 17 000 души са подкрепени. Повече пари сега получават преработващите компании. Очакваме в началото на септември да пуснем указанията за семейна помощ, от която ще могат да се възползват родители, чиито деца не посещават училище или детска градина поради евентуално затваряне или карантина на учебно заведение. За тази мярка има подоходен тест. Родителите ще могат да получават 610 лв. месечна помощ според периода, за който е затворено конкретното училище, клас или паралелка", обясни социалният министър.

Сачева и Асоциация „Родители“ обсъдиха подкрепа за семействата при затваряне на училища и детски градини

Според нея PCR тестовете за децата трябва да бъдат безплатни за всички.

„Коментирано е PCR тестовете за децата да бъдат безплатни. Ако едно дете от класа се разболее, всички да бъдат изследвани", поясни социалният министър. В момента се изработват указанията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.