Депутатът от НФСБ коментира предложенията за нова Конституция

„Всяка партия има свое виждане за процесите в държавата. В тези различия се ражда нещо ново. Тепърва предстоят разговори, които ще продължат минимум 2 месеца. Такава е процедурата”. Така Валентин Касабов коментира предложенията на „Обединените патриоти” по въпроса със свикването на Велико народно събрание и нова Конституция.

От днес ГЕРБ започва консултациите с партиите в парламента. Първите преговори ще бъдат именно с „Обединените патриоти”. Едно от предложенията е на ВМРО и то предвижда увеличаване на правомощията на президента, като му се даде законодателна инициатива. От НФСБ обаче не са съгласни с това.

ГЕРБ започва консултации за Велико народно събрание и нова Конституция

 „За нас е неприемливо. Представете си в тази обстановка президентът, който и да е той, с големи правомощия и с манталитета на Радев, какво ще се случи? Гражданска война, ще се лее кръв! Много е опасно”, каза Касабов.

За Румен Радев депутатът от НФС заяви още: „Нашето мнение е, че в момента този човек не е адекватен и не е на мястото си. При него няма диалог, има размахване на пръст”.

„Имаме един президент, който се губи в събитията, в миналото, все още не е изтрил старото тоталитарно мислене. Той си представя, че държавата е тоталитарна казарма. Вдигнал е вместо националния флаг, флагът на черепа и костите. Черепът е ясен, костите е това, което ще се случи, ако недай си Боже“, каза още Касабов. Според него президентът е човек, който е тръгнал срещу светините на българския народ – Шипка, Паметника на Левски. „Той не е опонент, а голямо недоразумение”. 

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

Относно протестите Касабов каза, че не може „100-200-300 човека да ограничават правата на останалите граждани”.

„Не могат да насилват малки деца с майките им и да обясняват, че това са техните права. Утре ще започнат да разстрелват, това ли са им правата?”, попита Касабов.

Депутатът коментира и другите предложения за промени в Конституцията.

„Ние сме против мажоритарния елемент. Той ощетява малките партии, представителството им намалява и това не е добре”, каза Касабов.

От НФСБ подкрепят редуцирането на броя на депутатите, но не и на 120, защото това било прекалено малко.

„Започваме разговорите, ще предлагаме, ще говорим, ще отхвърляме”, каза още Касабов.

Търсенето на подкрепата за свикването на Велико народно събрание е работа на ГЕРБ. Те трябва да съберат 161 подписа на депутати. „Мисля, че една част от колегите от БСП са достатъчно мъдри и разумни. Тези, които имат по-различно мислене от тясното такова на Нинова. Може би ще дойдат гласове от БСП”, заяви Касабов.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.