Диана Ковачева е изпратила препоръка до председателя на КЕВР

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. В нея тя настоява за инициирането на извънредна проверка на „Топлофикация София”.

73% от клиентите на най-големия топлинен счетоводител в София имат да получават пари

Поводът за писмото на Ковачева са многобройни сигнали и жалби до нея срещу дружеството, свързани със сумите за възстановяване в резултат на поевтиняването на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.

„Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г. Според нея основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, реално не достига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я е насочила към държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

„Топлофикация София” започна да връща надвзетите пари заради намалението на цената на газа

Омбудсманът информира КЕВР и за това, че граждани с имоти в сгради с мерки за енергийна ефективност изразяват възмущение, че задълженията им за топлинна енергия, вместо да намаляват, се увеличават.

Общественият защитник обръща внимание и на факта, че обещаният от „Топлофикация София“ ЕАД калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – на 21 август 2020 г., почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.