Преди това управляващото мнозинство в парламента се срещна с коалиционните си партньори от ВМРО

И НФСБ подкрепят предложението за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция. Това стана ясно след консултациите с ГЕРБ.

„Радвам се, че бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за ВНС и нова Конституция", обяви  председателят на НС Цвета Караянчева.

Дариткова: Предложението ни за Конституция търпи правно-техническа корекция (ВИДЕО)

Управляващото мнозинство започна консултациите с партиите в НС за свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция. Първите преговори бяха с ВМРО, откъдето също получиха принципна подкрепа. След това се срещнаха и с НФСБ.  

 

„Това е само първата стъпка - изразена политическа воля. От тук нататък след 2 септември ще стартираме един период, в който ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има предложения”, обясни още Караянчева. „Отново уточнихме, че в нашия проект ще има съответни технически корекции. Те също са забелязали и имат някои технически забележки и ще бъдат отразени в проекта, който ще предложим за подпис на 2 септември", каза Цвета Караянчева. „Радвам се, че днес с колегите от НФСБ имахме изключително конструктивен  диалог и можем да кажем, че имаме съгласие за подкрепа от тяхна страна”.

„Разговорите тепърва предстоят с изчистването на забележките, които имаме, както и с нашите предложения. Предполагам, че още на 2 септември ще успеем да внесем проекта в деловодството на НС”, заяви Валентин Касабов от НФСБ.

„Събирането на 120 подписа е първата стъпка. След това предстои голямата задача да съберем подкрепата на 160 народни представители, за да се реализира този проект на нова Конституция чрез свикване на ВНС, което означава, че трябва да се обърне внимание на всички предложения", каза Борис Ячев от НФСБ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.