Вижте дали имате тези признаци

През последните 20 години е установено, че хората са започнали да употребяват повече алкохол. Учените са на мнение, че тази тенденция ще продължи да се засилва, предаде БГНЕС. Независимо от това, съотношението между трезвениците и зависимите от алкохола не се очаква да се промени, тъй като прекомерната привързаност към спиртните напитки се определя не само от общественото обкръжение, но и от индивидуалната предразположеност. А тя може да бъде „уловена” по няколко неочаквани признака. Вижте дали имате някои от тях:

Кръвна група

Съгласно изследвания, провеждани през втората половина на миналия век в САЩ, по-голяма част от пациентите, лекувани от алкохолна зависимост, са били представители на кръвна група А. При тези с кръвна група АВ случаи на алкохолизъм се срещали най-рядко. Разбира се, това може да се обясни с факта, че 42% от населението в САЩ е с кръвна група А.

Пристрастени ли са жените към алкохола?

Преди няколко години шведски учени установиха, че хора с кръвна група А боледуват по-често от рак на стомаха, което вероятно е свързано с тяхната предразположеност към алкохол и тютюнопушене.

Висок интелект

Учени от университетите в Глазгоу и Единбург след 30-годишни наблюдения са стигнали до извода, че високата интелигентност предразполага към алкохолизъм. Резултатите от проучванията показали, че проблеми с алкохола имат предимно хора, които в детството са се отличавали с високо ниво на IQ.

Учените обясняват този факт със законите на еволюцията. При животните най-умните са по-склонни към еволюционно ново поведение. А употребата на алкохол спада също към него, тъй като хората са започнали да употребяват спиртни напитки сравнително отскоро.

Тихите води

Руски и германски учени са стигнали до извода, че спокойните хора са по-склонни към алкохолна зависимост. Те провели експерименти с плъхове, едната група от които били много агресивни, а другата – изключително спокойни. Оказало се, че при спокойните животни е повишено нивото на хормона допамин, който създава усещането за удоволствие.

Хората пият бира и вино не заради вкуса, а заради опиянението

Като се има предвид, че етанолът може да повлияе върху концентрацията му в организма - концентратите облекчават стреса, наблюденията върху поведението на гризачите позволили на учените да направят някои важни изводи за причините за алкохолизма. На животните били предлагани вода и разреден спирт в различна концентрация. Неспокойните и агресивни плъхове предпочитали слабият алкохол, докато спокойните – този с по-висока концентрация.

Установено било, че след 7-дневно въздържание, признаци на алкохолна зависимост проявили именно спокойните гризачи. Това наложило извода, че привързаността към спиртните напитки е свързана с ниско ниво на тревожност, а не обратното, както се е смятало по-рано.

Любители на сладкото

Любителите на сладките храни имат по-голям шанс да станат алкохолици, смятат американски невролози. Оказало се, че за склонността към захар и към етанол отговаря една и съща зона в мозъчната кора.

В рамките на експеримента на участниците в него давали да пият подсладена вода и с помощта на магнитен резонанс е отчитана реакцията на мозъка към сладкото. След това доброволците отговаряли на въпроси колко често пият алкохол и в какви количества. Установено било, че стимулирането с подсладена вода на системата за възнаграждение в мозъка предизвиква силна реакция при онези хора, които предпочитали концентриран алкохол.

7% от населението на света страда от алкохолизъм (ВИДЕО)

По-късно е открит генът, който стимулира повишената консумация на захар и алкохол, както и на високото кръвно налягане. Това е генът, отговорен за производството на чернодробния хормон FGF21. Той стимулира усвояването на глюкозата в мастните клетки и по този начин регулира нивата на кръвната захар. Посредством въздействието си върху хипоталамуса това се отразява на желанието да се яде сладко и да се пие алкохол.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.