Стефка Стоева не беше съгласна с поправка в Изборния кодекс за машинното гласуване

Председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева подаде оставка. В края на днешното заседание Стоева е обявила пред останалите членове, че причините са лични. Новината обаче е била предшествана от 20-минутно изказване, в което тя остро критикува законодателни промени, свързани с машинното гласуване.

През юли от ГЕРБ внесоха спешни изменения в Изборния кодекс, с които отговорността за придобиване на машините за гласуване ще се носи от ЦИК, а не от Министерския съвет. Според Стоева комисията е поставена да работи „в условията на неясно и нестабилно законодателство”.

Възможно ли е технически да се осигури машинно гласуване за изборите?

Оставката ще бъде депозирана в Народното събрание, за да бъде гласувана през следващата седмица - веднага след лятната ваканция на депутатите.

„Не считам, че придобиването на машините трябва да се стоварва върху ЦИК. Целта е вероятно Комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори. Това е истината и обществото трябва да знае това. Не бива всичко да се стоварва на нас и след като не сме спрели да работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите. Придобиването, съхраняването и цялостната логистика трябва да са дело на държавата. Това е държавна работа.  Машините ще се закупят или ще се наемат? И на каква цена? Да стане ясно предварително на цялото общество – колко ще струват машините. Не е ясен броят на машините. Не е ясно ще има ли гласуване с хартия”, обясни Стефка Стоева, председател на ЦИК.

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно и електронно гласуване (ВИДЕО)

Оставката на Стоева коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, който отрече тя да е подадена заради конфликт с него. „Уважавам г- жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате”, заявява още Дончев.

Той допълва, че мотивите на Стоева са разбираеми. „Действащият изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито ИО, нито който и да било друг може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение”, изтъква още вицепремиерът.

Дончев смята още, че следващите избори трябва да са машинни. В своя позиция той споделя личното си мнение, според което в обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес. 

„Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности. Напр. Нейно превъзходителство, посланикът на Нидерландия”, изтъква Дончев.

Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни

„Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес”, смята още той и акцентира на това, че те трябва да бъдат закупени от ЦИК.

„Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии и който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес”, казва още Дончев.

Той информира, че заедно с „Информационно обслужване” е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си