Във всяка област ще се следи за различни нарушения

„Пътна полиция” с нова акция срещу шофьорите нарушители. Заради засиления трафик през отпускарския август сериозно се е увеличил и броят на катастрофите. Oт началото на месеца са станали близо 600 тежки инцидента с 50 загинали. В различните области проверките ще са с различен фокус.

 „Повече от 20 % от произшествията се случват с пешеходци. Това е една изключително неприятна тенденция”, каза Росен Рапчев от Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Тир се наниза между мантинелите на АМ „Струма“ (СНИМКИ)

Основно се наблюдават пет области – София, Варна, Бургас, Стара Загора и Сливен. Полицаите там вече са инструктирани.

„Ще бъде засилен контрола в малките населени места. Особено внимание ще се обърне на водачи, които не спазват предимството при пешеходни пътеки, както и на пешеходци, които пресичат неправилно”, коментира инсп. Чавдар Кочев от „Пътна полиция”.

Според пътните експерти основната причина за скок на катастрофите с пресичащи са мобилните телефони.

Един загинал и петима в болница при 2 катастрофи във Варненско

На пътните полицаи е разпоредено да предупреждават, че подобно поведение е опасно. Опасна според статистиката е и високата скорост по магистрали и първокласни пътища.

Ще се следи с приоритет и дали мотористите са правоспособни, както и дали са пияни или дрогирани на пътя. Решението е взето спрямо резултатите от предишната акция на КАТ, която продължи 5 дни.

Полицейската операция ще продължи до 2 септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.