Според събраните доказателства зад атаката стои "Хизбула"

„Делото за терористичният акт в Сарафово е приключило по същество на първа инстанция. На 17 септември предстоят пледоарии на защитата и прокуратурата, след което трябва да бъде постановена присъда”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Дупница, където се провежда спецакция, свързана с издирването на Янек Миланов.

Спецсъдът гледа делото за атентата на летище „Сарафово"

Обвинител номер 1 поясни, че се надява да има справедливост за загиналите граждани на Израел и за убития при атаката българин.

„Според наблюдаващите прокурори и доказателствата, събрани от тях, зад този терористичен акт стои организацията "Хизбула” - като логистика и финансиране", каза още главният прокурор.

 

 

Той уточни, че сега в България не може да бъде привлечена под отговорност организация или юридическо лице.

„Наказателната отговорност е лична, затова към такава, макар и задочно, са привлечени свързани с тази организация лица. Двама човека са подсъдими. Обявени са за международно издирване в съответствие с всички международни правни норми. Някои ги наричат част от военното крило на "Хизбула”, каза още Гешев.

Преди 8 години ви разказахме историята на Ицик Шрики – мъжът, който загуби бременната си съпруга по време на атентата в Бургас. Разказахме и историята на Емине Кьосова – жената, която в същия този ден се раздели със съпруга и бащата на детето си. Един мъж от Израел и една жена от България – жертви на едно момче.

В същия ден село Юруково разбира, че Мустафа – шофьорът на взривения автобус в Бургас е убит. Съпругата му Емине се затваря в къщата си, не излиза със седмици.

На входната врата на Ицик Шрики в Ришот ли Цийон пише – "Тук живеят с кеф – Ицик и Кохава Шрики", само че Кохава вече я няма,

„Много е лесно да кажеш – животът продължава, трудно е да го приложиш на практика. Има два начина – или да падна още по-надолу или да се изправя. Или да отида при нея или да продължа да живея”, казва Ицик.

Осем години по-късно и двете семейства продължават да живеят със спомена за загубените близки. И да чакат справедливост.

СЛУЧАЯТ "МОХАМЕД": Има ли "Ислямска държава" свои бойци у нас?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.