Това съобщиха от ОДБХ

Нови случаи на Африканска чума по свинете са регистрирани на територията на Държавното горско стопанство – Елхово. Това съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция за безопасност на храните, цитиран от БТА.

Има риск от пълно изчезване на Източнобалканска свиня заради африканската чума

В местността "Балабана" ловци са намерили две мъртви прасета, а извършените по-късно проби са потвърдили причината за смъртта. Днес е получен сигнал за намерено мъртво диво прасе в околностите на Елхово. Резултатите от взетата проба се очакват до дни.

Регистрираха 4 положителни проби на чума по диви свине в Ямболско

Според д-р Колев за последно мъртъв глиган, носител на Африканска чума, е намерен през април отново в Елховско. Положителните проби в Ямболска област от началото на годината са 23.„Областната дирекция по безопасност на храните е обучила ловците от общините Елхово, Болярово, Тунджа и Стралджа за необходимите мерки за биосигурност при лов и при вземането на проби от намерено мъртво или отстреляно от тях диво прасе”, допълни Колев.

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете във Видинско

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.