Причината са множеството пожари в областта през уикенда

Второ напрегнато денонощие за пожарникарите в Пловдивско. Огнеборците не смогват да загасят множеството възникнали пожари на различни места в региона. Пламъците обхванаха не само сухи треви и храсти, но и стотици декари иглолистни и широколистни гори. Имаше реален риск огнената стихия да достигне до къщите в няколко населени места.

Пожар на едно от тепетата в Пловдив (ВИДЕО)

Критичната ситуация наложи прехвърляне на пожарникари от една област в друга, а директорът на пожарната в пловдив излезе с разтърсващ призив: всеки, който види да се палят стърнища, да сигнализира на 112.

„Съобщенията за произшествия през уикенда са 63, а за цялата седмица - общо 133. Това говори за интензивност през почивните дни. Имахме много тежки пожари, особено в съботния ден, когато тежките пожари бяха пет – на голяма площ и трудни за овладяване”, заяви директорът на РС ПАБ - Пловдив комисар Георги Мангараков.

Голям пожар избухна край Кричим (СНИМКИ)

Той призова гражданите да не палят огньове по никаква причина, защото в момента те бързо се разрастват и стават неконтролируеми. Мангараков благодари на всички, които са се включили в гасенето на пожарите през уикенда.

„Причините за пожарите са много високите температури в цялата страна, но и недобросъвестното отношение на гражданите”, смята той и подчертава, че санкциите за палеж са високи -  от 200 до 2000 лв. Може да се стигне и до наказание по Наказателния кодекс.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.