Поевтиняване има при кашите, адаптираното мляко и памперсите

С близо 10% са поевтинели памперсите и бебешките храни от началото на юли. Това показва проверка на NOVA. Спадът е заради намаления ДДС - от 20 на 9%. С новите цени родителите спестяват между 10 и 20 лв. месечно на дете.

9 % ДДС за ресторанти, книги и детски храни от днес

Теодора Георгиева е майка на петмесечната Ела. Пресмята, че спестява между 12 и 15 лв. на месец, откакто данъкът добавена стойност за бебешките храни и памперси е намален.

„Сумарно за адаптирано мляко и памперси отиват около 200 – 230 лв. на месец. Само млякото е 150 лева. Тя яде изцяло адаптирано мляко. Неговата цена допреди месец и половина беше 35 лв. Напоследък го купувам за 31 – 32 лв.”, каза Теодора.  

По-евтино се продават бебешките стоки в почти всички аптеки в страната. Цените са променени веднага след намаляването на ДДС от 20 на 9%.

„Абсолютно пропорционално на ДДС-то, с около 9 – 10%. Очакваме увеличаване на продажбите от хората, които ги е възпирала цената. Сега да могат да си купят. Все още обаче няма такова”, коментира председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов.

Намаление на цените има при кашите, адаптираното мляко и памперсите.

От Комисията за защита на потребителите предупреждават за възможно разминаване между цената на етикета и тази на касовата бележка.

„На касовия апарат могат да бъдат фиксирани и отчетени на стара цена, която е по-висока. Хубаво е потребителите на такъв тип стоки да внимават, защото може формално, ако търговецът е свалил цената, да е написал новата, да има нов етикет, но на касовия апарат това да не бъде отчетено”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Сметките на Георги Георгиев показват, че въпреки намалените цени, все още е по-изгодно да се пазарува в чужбина. За него разликата е двойна, защото е баща на близнаци.

„Памперсите и адаптираното мляко ни излизаха наполовина, защото ми ги изпращаше мой приятел в Англия. Дрехите - най-вече от Турция. Излизат един път и половина по-евтино, което е страшно перо за месеца. Можеш да икономисаш по 200 – 250 лв. на месец”, обясни Георгиев.

Намаляване на цените на детските играчки на този етап не се предвижда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.