Премиерът инспектира ремонта на пътя между Монтана и Видин

„Вчера станаха ясни много неща. Първо, че ДПС не подкрепя ГЕРБ. За всички стана ясно, че приказките им за Велико народно събрание и нова конституция за били празни. Какво се оказа? Че всички са лъгали! Стана ясно за всички кои са сценаристите и какви са сценариите”. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Видин.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Той инспектира ремонта на пътя между Монтана и Видин. Заедно със заместник-министър Николай Нанков и председателят на гражданската инициатива „Единни за промяна“ Росица Кирова той обходи отсечката от трасето преди пътен възел Макреш до крайдунавския град. Кирова е и представител на партията на Слави Трифонов в крайдунавския град, но и оглавяваше протестите за нов път от Видин до Ботевград.

Борисов се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ

"Искат пак да има кабинет "Орешарски". Изиграха много хитър сценарий. Отидоха и подплашиха Ахмед Доган. И какво направиха - отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно?", коментира още премиерът.

„Всеки юрист знае, че това, което предложихме ние, е чернова, проект, в който всяка дума Великото народно събрание може да я промени“, отбеляза Борисов и изтъкна, че проектът на Конституция е доказателство за политическа воля за рестарт. Попитан от медиите какво следва, ако не бъде събрана подкрепа за проекта, министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен: „Работа“.

 

 

На въпрос дали може да се очаква коалиция с партията на Слави Трифонов, премиерът обясни, че тя е жена, която се бори за исканията на гражданите и за постигане на техните желания. Но не можело да става въпрос за политическо партньорство. По-късно от партията на Трифонов заявиха, че Росица Кирова ще бъде освободена като координатор на партията им във Видин.

 

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект за правителството, тъй като е от съществено значение за инвеститорския интерес към региона. С изграждането на важния път транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движението и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда. Цялостното модернизиране на направлението от „Дунав мост II“ ще осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

Премиерът допълни, че пътните строежи у нас са изключително сложни, тъй като се налага да се изграждат много тунели и мостове заради разнообразния релеф. Но благодарение на новите пътища се откриват и нови заводи, подчерта Борисов.

„Много ни е хубава държавата, но е трудна за строителство. Навсякъде са тунели, мостове, дерета, затова на всяко населено място трябва да се направи съоръжение“, посочи премиерът Борисов. Той добави, че въпреки трудния терен, на който се строи, българите вече се движат по автомагистралите „Тракия“, „Люлин“, „Марица“, работи се за завършването на „Хемус“, „Европа“, „Струма“, както и на обходите на София.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че наред с усилената работа по инфраструктурните обекти в условията на коронавируса, правителството активно подпомага и бизнеса у нас. „Светът е в най-тежката финансово-икономическа криза, която може да си представим“, добави министър-председателят и акцентира върху значението на мерките за справяне с последиците от пандемията, причинена от COVID-19. Продължава работата и по ключовите за страната и региона енергийни проекти.

По време на инспекцията заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков информира премиера Борисов, че в момента се изграждат 62,3 км от пътя Видин-Ботевград. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки - Мездра-Ботевград (33 км) и Видин-пътен възел „Макреш“ (29,6 км). За да върви по-бързо строителството на пътя между Мездра и Ботевград, то е разделено на два лота. Премиерът Борисов провери днес на място старта на изграждането на отсечката между пътен възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана, който с дължина 65, 793 км. Само преди две седмици правителството отпусна 379 млн. лева за модернизацията на 69 км от пътя Видин-Ботевград - между пътния възел „Макреш“ и обходния път на Монтана.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.