Те вече ще заседават в сградата на бившия партиен дом

От сряда Парламентът е с нов адрес! Народното събрание се мести в сградата на бившия Партиен дом. Идеята пленарните заседания да бъдат в новата зала "Света София" датира  повече от 20 години.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Новият дом на депутатите струва 25 млн. лв. Новата зала е по-голяма, работните места ще са широки близо един  метър. Има специално отделени места за министрите, премиера, президента и патриарха.

Старата сграда вече ще се използва  само за тържествени заседания. А утре първото заседание в новата зала ще започне с протест пред бившия Партиен дом.

След 135 години работа на пл. "Народно събрание”, от сряда депутатите са с нов дом. На новото място те ще се радват и на нови удобства.

 

„Новото за народните предсатвители е стъкленият покрив, който осигурява естествена светлина на работещите. По-голямото разстояние между седалките, по-големият работен плот, който имат те самите. Усеща се и климатизацията на залата, на съвсем различно ниво е, осветлението е на различно ниво. Вероятно с тази акустика, която е монтирана по стените, ще се осигури и по-комфортна работа и заради звук, и заради начин на заснемане, на предаване на депутатите. Депутатите на този етап ще се изказват от трибуната, както е било досега в старата пленарна зала. С доставката на новото технологично оборудване ще се осигури възможност и за изказване от място”, обясни  администраторът Николай Бациев.

Новата пленарна зала разполага и с две ложи. В тях трябва да бъдат настанени президентът, вицепрезидентът и главата на Българската православна църква.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.