Заразата е тръгнала от готвачката в дома

Ново огнище на заразени с коронавирус в дом за социални слуги. Този път в Дома за пълнолетни лица с деменция в сунгурларското село Славянци. 18 души са с положителни проби – става въпрос за 13 потребители и 5 служители.

Това е вторият бум на COVID-19 в Дома за възрастни хора с деменция в село Славянци.Първият случай е бил преди около два месеца. В момента според ръководството на община Сунгурларе заразата е тръгнала от готвача на социалния дом.Тя и съпругът й са в тежко състояние,всички останали с без симптоми.

Огнище на коронавирус в детска градина в Русенско

Жената и съпругът й са приети за лечение в Сливенската болница. Според кметът на Сунгурларе в последните месеци в общината имало много завърнали се от гурбет в чужбина и вероятно те били преносителите на вируса.

„Заразата е тръгнала от готвачката в дома. Нейни близки също работят в дома, от там са пренесли инфекцията”, каза кметът на Сунгурларе Георги Кенов.

След получаване на положителните проби в дома е направена дезинфекция, наложена е 14 дневна карантина. Хората с отрицателни тестове са отделени от заразените

„Болните са изолирани на първия етаж на дома, с отделен вход и отделен санитарен възел. Няма пресичане на пътища между болните и здравите потребители. По същия начин е организирано и храненето”, обясни зам.-кметът Тодорка Павлева.

Повече от 4 милиона са заразените с коронавирус в Европа

Част от местните са притеснени, въпреки, че домът е в края на селото. Кметът на Сунгурларе обмисля да информира Агенцията за социално подпомагане

„Защото все пак някъде има пропуски и в спазване на хигиената и хигиенните мерки. Преди 20 дни сме правили профилактични прегледи на всички домуващи, където не бе открита положителна проба”, обясни Кенов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.