Здравното министерство потвърди препоръката си работата да остане дистанционна при възможност

Ще се превърнат ли домовете ни в постоянен офис? Здравното министерство потвърди препоръката си работата да остане дистанционна там, където това е необходимо.  И все повече компании избират да оставят служителите си у дома с оглед на пандемията. Ще остави ли това много сгради празни и как ще се отрази на пазара на бизнес площи?

Здравният министър с 3 нови заповеди, свързани с COVID-19

Вече 6 месеца работното място на Таня е домът й. Разговаря с колегите си онлайн, в обедната почивка пуска пералня, а времето за пътуване до офис –посвещава на дъщеря си.

„Сутрин изпращам детето и се насочвам към работа в единия случай, а в другия – просто идвам на бюрото вкъщи и започвам да работя. Това ми спестява време. Тук е и доста по-тихо, мога да се концентрирам”, споделя тя.

В пандемията Таня и колегите й са намерили начин и да запазят социалния си контакт.

„Винаги, когато се наложи, знаеш, че човекът е от другата страна на линията. Успяваме в работно време и да си комуникираме за лични неща – какви проблеми има, кой какво му се е случило”, разказва още тя.

Коронавирусът убива офиса

Въпреки това бизнес сградите не остават празни, твърдят от бранша. Защото фирмите запазват наетите офис площи.

„ Компаниите държат офисите да съм им в готовност и изрядност при евентуално завръщане. Запазиха пълната си офисна площ, не пожелаха да съкращават площи и да предоговарят условия”, обясни Стоян Иванов, административен директор на бизнес сграда.

Така въпреки тенденцията „хоум офис”, очакванията за развитието на пазара на офис площи у нас са оптимистични.  До края на годината само в столицата ще бъдат завършени нови 100 хил. кв.м офис площи. А дали те ще останат празни, зависи от решението на работодателите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.