Има ранени протестиращи и униформени

Ескалация на протеста в София! На площад „Независимост” тази вечер се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи. Бомби, столове, колела и павета полетяха срещу униформените, последваха арести. Има и ранени. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

 

 

Първоначално около 21:00 часа бомбички полетяха към сградата на бившия Партиен дом, където имаше кордон от жандармеристи. Униформените вдигнаха щитове и заеха отбранителни позиции. Няколко пиратки паднаха буквално между тях, но реакция нямаше.

Към 22:00 часа след нов дъжд от пиратки, бомбички и бутилки, жандармерията се опита да избута множеството. Дори и след разпръскването им, протестиращите не спряха да обстрелват полицаите буквално с всякакви подръчни предмети, сред които маси, столове, велосипеди, намерени в палатковия лагер в Триъгълника на властта.

 

Според организаторите на протеста има около 15 ранени. Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" заяви, че не е видял кой хвърля пиратките, но е сигурен, че не е никой от протестиращите, които ходят редовно на място. Според него става въпрос за провокатори.

„Пълна свинщина. Представа нямам кой стои зад това. Според полицията това са агитките”, заяви адвокат Хаджигенов.

 

 

Пред NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че самоделните бомби са били скрити в палатковия лагер. Иванов изрази съмнение, че организаторите от "Отровното трио" не са знаели за това.

Същевременно палатковият лагер е разрушен. 

 
След часове на напрежение, полицаи с щитове тръгнаха след протестираащите. Трима души бяха арестувани - един пред МОН, двама около Археологиеския музей.

 

През деня също имаше ескалация на напрежението по време на протестите. Бяха арестувани повече от 40 души, като част от тях са криминално проявени.

А от полицията отново призоваха гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се увличат по проявите на агресивно поведение.

 

 

Около 20:00 часа на бул. „Ситняково” имаше и контрапротест.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.