Главният секретар на МВР заяви, че има ранени много полицаи

"Има доста пострадали  полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени", заяви за NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

НА ЖИВО: Хвърлят бомбички срещу полицаите на протеста, стигна се и до сблъсъци

Според него протестиращите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. Иванов е на мнение, че провокаторите на протеста са част от агитки.

"За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка. Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това", каза още главният секретар на МВР.

Той обясни, че полицията разполага със записи, които ще разпространи на по-късен етап. В полицията са получавани много сигнали, за това е засилено полицейското присъствие в района, но целта на полицията е била да не се влиза в конфликт с протестиращите.

 

"Никога не сме стигали до палатките. Това е било подготвено предварително. Почти съм убеден, че организаторите няма как да не са знаели за това", заяви още той.

Относно водните оръжия Иванов обясни, че то е част от помощните средства, които да запазят живота на полицаите.

"Трябва да бъде прекратено грубото нарушение на обществения ред. По-добре да бъде използвано водно оръдие, отколкото да пострадат полицаи. Те също имат семейства, които ги чакат да се приберат", каза още той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.