Към момента движението на "Орлов мост" е свободно

57-та вечер на антиправителтвени протести премина без ескалация на напрежението. Протестиращите се събраха на площад „Независимост“ около 19 часа. 

Малко след това полицията , която беше пред Президентството се оттегли и им позволи да затворят булевард "Дондуков". Действието беше посрещнато с ръкопляскане.

В Пловдив полицейски кордон спря протестното шествие

Последва и традиционното шествие към „Орлов мост“. Там символично бяха поставени две палатки. Така организаторите обявиха, че лагерите ще бъдат възстановени.

 

 

Снощи полицията отцепи за кратко периметър около Археологическия музей. По информация на NOVA, при претърсването там е открит коктейл „Молотов“. Службите предполагат, че отново е готвена провокация. Още вчера от МВР обявиха, че част от провокаторите на протеста са футболни агитки. Пред NOVA криминалният психолог Тодор Тодоров прогнозира, че ситуацията ще ескалира.

 

 

„Ще се покачи градуса. Ще се стигне до много по-сериозни ексцесии. Явно много страни имат интереси от това, което се случва но нека все пак са наясно, че това са човешки животи“, каза Тодоров.

Той обясни и как точно действат футболните агитки на протестите.

„Те са като всяка една организирана престъпна група. Има си лидер или началник, който разпределя благата. А той поддържа контакти на по-високо ниво“.

А от „Отровното трио“ съобщиха, че ще сигнализират Европейския съд за размириците на протеста в сряда.

„Ние ще сезираме ЕСП , ще информираме всички посолства на държави. Ще искаме среща с посланиците, за да разкажем за този инцидент, който ни изкара от нормалните европейски държави“, обясни проф. Велислав Минеков.

 

 

Освен с бутилки и бомбички срещу полицията в сряда бяха хвърлени и жълти павета. От общината вече направиха опис на щетите.

„Констатирани са множество щети. Но най-притеснителните са около 6 квадратни метра от историческите жълти павета в центъра, които са извадени от оргиналните им места и най-вероятно са хвърлени по полицията. Те са много красиви, но и много опасни, могат да причинят наранявания, смърт“, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Вече се работи по различни варианти за доставяне на нови павета.

Полицейското присъствие в района остава засилено, но блокади в следобедните часове няма.

Днешният протест е насрочен за 19 ч. на пл. „Независимост”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.