Печелене на време или вслушване в гласовете на протеста?

„Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог. Ясно е, че има тежка криза на легитимността. Важно е обаче да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите. Тази криза минава през поредната фаза“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея, за протестът в сряда е имало много големи очаквания. Реакцията и последвалите ексцесии са били отговор именно на факта, че оставка няма.

„Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ“, каза политологът проф. Анна Кръстева.

По нейно мнение гражданското очакване от политиците е да влизат с проект във властта и да излизат с достойнство.

Тя обясни, че Радев не е човек, който има политическа култура и опит. „Борисов и Радев се делегитимират един друг. Те се наричат антидемократи“, каза проф. Кръстева.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.