До напрежение не се стигна

С мирно шествие и спиране на движението на „Орлов мост” премина 61-вата вечер на протести срещу правителството и главния прокурор. Под звуците на музика демонстрантите разпънаха знаме с надпис "Оставка". Последва прожекция на кадри от протеста на 2-ри септември, когато имаше сблъсъци с полицията и задържани.

61-ви ден продължава протестът срещу правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това хората изминаха разстоянието от площад „Независимост” до „Орлов мост”. Там блокираха движението за няколко часа. До напрежение не се стигна.

 

 

„Тези, които хвърлят яйца, не са сърцето на протеста. Във всички случаи хвърлянето на яйца представлява нарушение на Указа и е административно наказания по Указа за дребното хулиганство. Може да се състави акт и този, който хвърля яйцата, да бъде наказан”, обясни адвокат Марин Марковски в ефира на „Здравей, България.

Отново протест пред резиденцията на Ахмед Доган в парк „Росенец”

За да се стигне до наказание обаче, трябва да се установи кой е хвърлял предметите. А законът предвижда глоба от 100 до 200 лв. и арест до 15 дни. Всеки, който смята, че е неправомерно задържан, може да съди полицията, напомни адвокат Марковски. Това обаче било въпрос на личен избор. Според него полицията няма право да разпръсква  мирно протестиращите, ако те не нарушават закона.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.