В петък депутатите не можаха да стартират работа заради много отсъстващи

Партия ГЕРБ се готви за редовни, а не за предсрочни избори. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя е сигурна, че управляващите ще подсигурят необходимия кворум в Народното събрание утре. От Хасково кандидатът за лидер на левицата Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да се регистрират в пленарната зала.

В петък заседанието на Народното събрание беше провалено, тъй като от опозицията отказаха да се регистрират и заявиха, че това ще продължи и занапред. Така кворумът в пленарната зала остава под въпрос и утре.

Караянчева: Разделението идва от президента

„Не мисля, че ще имам проблем с кворума, просто в петък имахме колеги, които са болни. Имахме колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и от опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията. Но разбира се, кворумът е отговорност на управляващите”, заяви Караянчева.

„Продължаваме да не се регистрираме и да правим кворум. Това е принципно решение. Този парламент е изчерпан, правителството е изчерпано. Единствената ни задача е да приемем машинното гласуване като гаранция за честни избори. След това разпускане на парламента, оставка и избори”, заяви Корнелия Нинова.

И докато от БСП искат оставка, управляващите са категорични, че се готвят за редовните избори. „Вижте, ако е служебен, вие казахте и аз го казвам, че ГЕРБ винаги печели. Но ние се готвим за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца”, категорична бе Караянчева.

Президентът призова за оставки, управляващите го обвиниха в лични амбиции (ОБЗОР)

„Всеки ден тази категоричност струва много на българския народ. Защото същественият въпрос днес не е диалогът за Конституцията, същественият въпрос са мерките за преодоляване на социално-икономическата криза, която идва със страшна сила”, посочи Нинова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще бъде свикана среща с експерти, които да дадат препоръка как да се продължи напред с процедурата по приемане на нова Конституция. По думите й може да се очаква през ноември проектът за нов основен закон да бъде разгледан от депутатите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.