Темата коментират Красимир Ципов от ГЕРБ и Христо Проданов от БСП

„Ще има машинно гласуване на следващите избори. Законът ще бъде изпълнен. Затова внесохме и предложения в него. Идеята ни беше още в началото на годината да ги приемем, но заради възникналата пандемия въпросът се отложи”. Това заяви в предаването „Здравей, България” заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов.

По думите му вече има поискани и подадени две оферти. Сега трябва да се провери дали машините могат да бъдат закупени. Ако това се случи 9500 секции ще имат такива. А предложението на ГЕРБ е на изборите да има и машинно гласуване, и гласуване на хартия.

От БСП са категорични, че е възможно да има само електронно гласуване. „При една добра организация и при една добра разяснителна кампания по националните телевизии, кметовете и кметските наместници също могат да организират такова обучение за хора, които евентуално биха изпитали трудности да гласуват електронно. Нас ни притеснява, че ако има двата варианта, по-голямата част от хората ще бъдат принудени да гласуват с хартиени бюлетини. Остава същата порочна практика за провеждане на избори”, коментира заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Христо Проданов.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.