Управителят на комплекса твърди, че фотосът е монтаж

Снимка от входа на хотел в „Слънчев бряг” разбуни духовете в социалните мрежи. На нея се вижда голям надпис на английски: „Обществен плувен басейн само за бели” и „Животът на белите има значение”. Чуждестранни туристи пишат, че това е расизъм, а собственикът на хотела твърди, че снимката е монтаж.

Табелата е забелязана на 5-и септември от французин. Публикува снимка в няколко Facebook групи на чужденци в България и за часове тя добива голяма популярност.

Какво е да си с тъмен цвят на кожата, вървейки по улиците на Лондон? 

„Това е монтаж. Виждали сме и други такива колажи. Как може да има хотел за джендъри, хотел за без деца, за със деца, само за гейове, а пък не може да има хотел за бели? Даже съжалявам, че не съм я сложил”, заяви управителят на комплекса Георги Славов.

Според Славов хората имат право да пишат каквото си искат онлайн. По думите му вече всички резервации са онлайн и няма как да знаят предварително какъв човек ще се настани в хотела.

„Не виждам за какво е цялото това напрежение при положение, че в България изобщо няма Закон за расизма и дори и да имаше такъв надпис, който аз видях в социалните мрежи, това не е незаконно”, поясни мъжът.

Критики към Тръмп заради видео с расистки лозунг

В Комисията за защита от дискриминация вече има постъпил сигнал. Вчера изпратили техен представител на място, който също установил, че надпис няма. На този етап не се ангажират със становище дали такъв надпис е дискриминационен, но ще проверят имало ли го е изобщо.

„Евентуално, ако има дискриминация, комисията дава задължителни предписания. Има и санкции”, каза доц. д-р Баки Хюсеинов от Комисията за защита от дискриминация.  

Първата глоба е 2 000 лева глоба, а при повторно нарушение стига до 20 000 лева.

Репортери: Виктория Бояджиева, Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.