Това обявиха от СДВР

Полицията взима допълнителни мерки, за да не се стигне отново до ескалация на напрежението по време на протеста в четвъртък. От СДВР обявиха, че ще бъдат поставени контролни пунктове, ще бъдат проверявани съмнителни лица и такива с голям багаж. Забранено е носенето на пиротехника и опасни предмети.

„В утрешния ден ще се проведат няколко мероприятия от протестен характер – две заявени и едно нерегламентирано, организирано през социалните мрежи. Всички те ще са в Триъгълника на властта”, обяви по време на брифинг Радослав Стойнев от СДВР, началник на отдел "Охранителна полиция". Той направи апел към гражданите да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред.

На брифинга стана ясно още, че полицията ще обезпечи зоните за сигурност на институциите с цел гарантиране на нормалното им функциониране.

На въпрос дали ще се повтори агресията срещу полицаите от 2 септември, той заяви следното: „Не сме оставили органите на реда на обстрел от бомби. Всяко мероприятие е различно. На място се решават мерките, които ще бъдат предприети”.

Същевременно протестиращи се разграничиха от провокаторите от 2 септември и призоваха утрешната демонстрация да премине мирно. Това стана на сбирка в столичен хотел.

 „Ние нямаме никакво участие в тези провокации, които на 2 септември окървавиха протеста в тъмната част от денонощието. Разграничаваме се от тях”, заяви ген. Димитър Шивиков.

По информация на NOVA, трима мъже и една жена, задържани за притежание и употреба на самоделни взривни вещества при сблъсъците на 2 септември, са освободени срещу парична гаранция. Държавното обвинение е поискало постоянен арест и за четиримата. Решенията все още не са окончателни и подлежат на протест пред Софийския градски съд.

От столичната полиция пък апелираха гражданите да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. Опровергаха  и появилата се информация, че използват частни охранителни фирми.

„Категорично заявявам, че МВР не използва такива лица и съдействието на охранителни фирми, за обезпечаване на масови мероприятия”, заяви комисар Стойнев.

Униформените заявиха, че можело да извършат проверки по тяхна преценка и на палатковия лагер на площад „Независимост”.

Информация: Наталия Герджикова, Лилия Мустакова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.