За утре в града е организиран протест

Отново сигнал за обгазяване на Русе. Заради остра задушлива миризма десетки граждани са потърсили информация какво се случва в града. Седмици наред, въпреки извършени проверки на институции в една от индустриалните зони, русенци твърдят, че всяка вечер в населеното място не може да се диша.

ДОКЛАД НА ЕС: Замърсяването на околната среда убива стотици хиляди европейци всяка година

За утре е организиран протест. Заради поредното обществено недоволство кметът на града Пенчо Милков изпрати писмо до Министерския съвет и редица институции. В него той настоява мобилна станция за замерване на чистотата на въздуха да бъде изпратена в Русе за постоянно.

Проучване: Въздухът в Европа е смъртоносен

„В Русе трябва да има постоянно действаща инсталация за измерване на органични замърсители. Да стои на територията на нашия град и така служителите на регионалната екоинспекция да бъдат въоръжени с необходимото техническо средство и да установят замърсителите, защото не е един. Не може гражданите нощем да изпадат в паника, в безсилие и да не знаят какво се случва”, обясни Пенчо Милков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.