Жители на града заплашват, че ще затворят пътя към ГКПП "Дунав мост"

Русе отново обгазен. За пореден път жителите на града излизат на протест за чист въздух. Най-малко 15 пъти през последните пет години вдигнаха на крак  жителите на града. Социалните мрежи загряха от гневни коментари. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар.

Протест в Поликраище, след като за пореден път тир влезе в къща

Седмици наред, въпреки проверки на институции в една от индустриалните зони, сочена за замърсител, русенци твърдят, че всяка вечер не може да се диша. И се готвят за автошествие, което да затвори входа към граничния пункт „Дунав мост”.

 За последните 5 години са правени над 15 протеста.

„Излизам за седма поредна година на протест. Снощи към 20.30 часа започнаха първите сигнали за миризмата. Миришеше на изгоряло и бакелит”, разказва организаторката на протеста.

Други протестиращи смятат, че проблемът стои на масата над 7 години и това не е нормално. „Не е редно да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции”, казват те.

„Моята позиция е, че МОСВ трябва да стъпи силно в своите функции. Имаме проблем и нужда от държавата”, коментира кметът на Русе Пенчо Милков.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.