Какво ще видят гостите и жителите на града след ремонта на костницата-музей?

Пантеонът на възрожденците в Русе е почти готов да посрещне в целия си блясък гостите и жителите на града. Какво ще видят те след ремонта на костницата-музей - провери Наталия Йорданова. 

Златните листове покриват 155 квадратни метра. Изработени са по поръчка от германска фирма.
"Листенцата са с големина 8 на 8 см. Те са изключително деликатни. Най-тънкото е с грамаж 2.5 грама на метър квадратен. Изработени са от злато, което е 23.75 карата и са изключително чувствителни при монтажа на купола", поясни Катя Павлова от Община Русе.
Полагането на позлатата отнело повече от месец на екип реставратори. Трябвало е да се съобразяват с атмосферните условия и да бъдат много прецизни по време на работа.

"Влажността на въздуха е следвало да бъде под 50 %, нула процента вятър, температура на въздуха 20-25 градуса, работниците са били със защитни облекла маски и химически ръкавици", поясПавлова.

Куполът на Пантеона, който е строен през 1978 година, се позлатява за втори път. А костницата - музей е реставрирана изцяло.

Ремонтните дейности са почти приключени, оформени са нови експозиционни коридори, а буквите с имената на над 400 радетели на българското Възраждане са почистени. От музея подготвят визуална изненада за посетителите си - 360-градусова мултимедийна панорама.

В Пантеона на възрожденците са положени костите на Любен Каравелов, Баба Тонка и нейните синове и дъщери, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Икономов и други наши национални герои. 

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.