Те недоволстваха от идеята "Мория" да бъде възстановен

Протест на мигрантите на гръцкия остров Лесбос и днес. Хиляди поискаха да им бъде позволено да напуснат Гърция. Вече 4 нощи мигрантите спят под открито небе, след като лагерът „Мория” изгоря.

Вчера имаше протест и на жителите на острова. Те не искат на мястото на „Мория” да се строи нов лагер. Въпреки нежеланието на двете страни, Гръцката армия вече започна да изгражда места за временно настаняване.

Гърция иска помощ от ЕС за мигрантите на остров Лесбос

В същото време полицията разследва причините за пожара, който унищожи лагера. Подозренията са, че мигрантите сами са го запалили. Повече от 30 от тях бяха диагностицирани с коронавирус и всичките 13 000 трябваше да останат под карантина зад огражденията.

„Не харесваме „Мория”. Не харесваме Гърция. Хората не са яли от два дни!”, каза мигрант.

„Тежко е, най-вече заради децата. Бих искала хората да ни помогнат или някоя държава. Всяка сутрин се събуждам с надеждата, че проблемите ще се решат, но няма промяна. Подпалиха лагера и всичко изгоря. Вече нямаме дори и дрехи”, допълни обитателка на лагера.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.