Експерти настояват продажбата им да става при спазването на строг регламент

Определят хранителните добавки като нож с две остриета. Прекомерната употреба води до сериозни последици. В много случаи може да увреди здравето и дори психиката. Затова експерти настояват продажбата им да става при спазването на строг регламент, а качеството им стриктно да се проверява.

Какво трябва да знаем за Е-тата в храните?

Добавките са концентриран източник на полезни вещества. Приемът им гарантира не само физическа активност, но и психическа устойчивост. Възможно е обаче това да създаде сериозни проблеми.

„Съществува забранителен списък на 120 растения, които не могат да бъдат влагани в хранителни добавки”, обясни доц. Силвия Цанова – Савова.

„Те стимулират организма, главно централната нервна система, правят ни по-концентрирани и по-работоспособни”, добави фитнес инструкторът Владимир Калъпсъзов. 

Голямото разнообразие от хранителни добавки навлиза все по-широко в живота не само на спортистите. А широката употреба е гаранция за пазарен успех.

„Пазарът постоянно нараства. Само за сравнение може да се каже, че в Съединените американски щати този пазарен дял е около 120 милиарда”, посочи Савова. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове?

Заради големите печалби регулацията на пазара става все по-трудна.Специалистите обясняват, че за да бъдат безопасни добавките се взимат под внимание три основни фактора.

„Това е горната граница за безопасен прием на съответния витамин и минерал, но също така и хранителният прием от всички други източници”, посочи още Савова. 

За да спазим важните пропорции при приема на хранителни добавки, фитнес инструкторите съветват - да не сме обсебени от идеята за бързи резултати

„Като всяко друго нещо трябва да внимаваме, не трябва да прекаляваме. Необходимо е да четем етикета и това, което пише на дозите за хранителни добавки”, разясни Калапсъзов. 

Опасни хапчета за отслабване се продават в интернет

За да постигне желаните резултати Владимир е наблегнал не на добавки, а на натурални методи – правилно хранене и усилени тренировки. Според него, хранителните добавки ни дават нещо допълнително, но не могат да заместят енергията, придобита по естествен начин.

Репортер: Тома Петков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.