По информация на здравния министър Йенс Шпан незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 000

По време на пандемията хората неведнъж ръкопляскаха на болногледачите и медицинския персонал в болниците, но помагат ли аплодисментите? Работещите в бранша отдавна се оплакват, че не получават адекватно заплащане за тежкия труд. Сега едно съдебно дело може да промени това, съобщава “Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ), цитирани от БГНЕС.

Жените ощетени с размера на пенсията

През август една българска болногледачка спечели дело срещу своя работодател. Тя е била отговорна денонощно за 96-годишна жена, но получавала заплащане за едва 30 часа седмично. Нетното ѝ възнаграждение било около 1 000 евро месечно. Съдът реши: това работно време е "напълно нереалистично", а болногледачката трябва да получава заплащане за 21 часа на ден.

Искането за допълнително възнаграждение възлиза на 45 000 евро, от които се приспадат вече изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на следваща инстанция, а окончателно решение по него се очаква най-рано догодина.

Еднакво заплащане за еднаква работа

От 30 юли важат нови правила като част от европейската директива, която регулира командироването на работници от една в друга държава-членка. Целта на промените е да осигурят идентични условия на труд. “За Европа трябва да важи еднакво заплащане за еднаква работа на еднакво място”, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл.

По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци. 700 000 са жените, които се грижат за хора в нужда в домовете им в Германия. Повечето от тях идват от Източна Европа. След промените в директивата, те имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска. Освен това разходите за пътуване, хранене и настаняване вече не могат да бъдат удържани от заплатите им. Ако гражданин на държава в ЕС е работил над 12 месеца в Германия, към него трябва да се прилагат всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на бранша обаче казват, че промените не разрешават напълно затрудненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред основните предизвикателства са липсата на контрол и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

Липсват 50 000 сестри и болногледачи

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 000. Според експерти до 2030 година броят им може да достигне 300 000.

През 2019 година Шпан пътува до Косово и Мексико, за да подпише споразумение, осигуряващо по-лесен достъп на тамошни обучени кадри до германския трудов пазар. По-късно беше основана и специална агенция за целта. Заради пандемията обаче набирането на кадри е “преустановено за неопределено време”, отговориха от здравното министерство на запитване на Доче веле.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.