На пловдивския хълм се издига часовникова кула

Днес празнуват пожарникарите. А в една от най-старите служби в страната се пази историята на огнеборците не само у нас, а и в цяла Европа. Как пловдивската часовникова кула на Дановия хълм или Сахат тепе е спасявала хората?

Кулата се вижда от целия град. Десетилетия назад е била очите на първите пловдивски огнеборци. Днес уникалната сграда е в ремонт, но историята е тук, в нейната каменна снага, от която преди години часовой е наблюдавал околността за пожари.

18 метра височина. Толкова е висока кулата. Има и камбана, която удря точно в 4 следобед. Разбира се, навремето пожарникарите не са ползвали камбана, а топовен удар. Връщаме стрелките назад с Георги Долчинков, който години наред се грижи за часовника.

"Имало е веранда, на която веранда се е движел часовой, който се е грижел за безопаснотта на околностите на града от пожари. Имало е един топ, който в случай на пожар, е служел за сигнализация на населението за евакуация, обясни той.

На около 200 метра по права линия бди един друг часовой. На професионалния си празник Красен Властанов е на смяна в Първа пожарна служба в града. Всеки ден поглежда кулата на хълма и е горд, че с колегите си са част от историята.

Една от най-старите противопожарни служби скоро ще навърши 140 години от своето официално откриване. Но в двора стои невзрачен паметник още от турско време. Тогава отново това място е било свързано с противопожарната дейност. За нас това са реликви от едни други времена. Когато обаче Красен застане пред тези исторически предмети, усеща нещо много по-дълбоко.

"Тръпки ме побиват. Това ти влиза в кръвта. Ние сме едно голямо семейство. Посрещали сме заедно раждането на нашите деца, случвало се е да погребваме наши деца, женили сме се, развеждали сме се", споделя той.

Това семейство е на пост, когато ние спим, почиваме или празнуваме. От началото на годинаата е потушило над 26 хиляди пожара. Днес всички пожелават на огнеборците да имат по-малко работа. Те обаче остават на своя пост.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.