Инспектори от местната регионална екоинспекция се натъкнали на тях по време на проверка

Откриха близо 4 и половина тона опасни вещества в бившия торов комбинат „Химко” край Враца. Инспектори от местната регионална екоинспекция се натъкнали на отровните вещества, затворени в 15 варела, по време на проверка. Става дума за токсичния химикал трихлоретилен.

Продължава търсенето на незаконно заровен боклук край Червен бряг (СНИМКИ)

„С цел недопускане замърсяване на околната среда на настоящия собственик на завода „Инвестбанк“ АД е дадено предписание залежалите химикалите да бъдат класифицирани като опасни отпадъци, които да бъдат предадени за транспортиране и третиране на лица, които имат разрешение за обезвреждане на опасни отпадъци и притежават необходимите документи по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците”, уточниха от инспекцията.

Изнасят опасния сероводород от "Химко" в специални цистерни

Към момента няма опасност за хората или от екологично замърсяване. Канцерогенните химични вещества се съхраняват в склад с ограничен достъп. Техните опаковки са във видимо добро състояние и с ненарушена цялост. Не сa установени течове и разливи на химикала по време на проверката. Обектът е с денонощна охрана и видеонаблюдение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.