Тегленето на дълга се очакваше през май, но тогава беше отложено заради ситуацията с COVID-19

Нов външен дълг за страната. Общата стойност на пласираните на международните пазари еврообилигации е 2,5 милиарда евро или близо 5 млрд. лева. Първоначалният план е бил да бъдат изтеглени около 4 млрд., но интересът бил много голям и така се е стигнало до новото решение.

Тегленето на дълга се очакваше през май, но тогава беше отложено заради тежката икономическа криза.

Това е първият голям заем за последните 4 години. Осъществява се на 2 транша – всеки от тях е за по 1 милиард и 250 милиона евро. Падежът е за 10 и 30 години, като за първи път в нашата история България излиза на пазара с 30-годишни книжа.

Финансовото министерство определи дълга като „изключителен успех”, който ни нарежда сред по-богатите, развити и финансово дисциплинирани държави. 

Една от причините кабинетът да определя новия дълг като успех е постигната доходност на облигациите.

„При 10-годишните книжа доходността е от 0,389 %. А при 30-годишните имаме доходност от 1,476 %. Лихвите, които ще плащаме оттук нататък, са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения”, заяви финансовият министър Кирил Ананиев.

Той съобщи, че високият интерес от страната на инвеститорите е причината дългът да бъде увеличен до 2,5 млрд. евро.

„Очевидно доверието в страната ни е на много висок ниво. Това е потвърждава от участниците – инвеститори, които са от много висок клас – централни банки, държавни пенсионни фондове. 16 % от общия обем на книжата са придобити от български инвеститори. Интерес са проявили и инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Белгия”, заяви Кирил Ананиев.

Финансовият министър обясни и за какво ще бъдат изхарчени парите.

„Този ресурс ще го използваме за рефинансиране на съществуващ дълг досега, за увеличаване размера на фискалния резерв, за покриване и финансово осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството за COVID-19 и за икономическото възстановяване на страната. И финансиране на бюджетния дефицит”, обясни Ананиев.

Новият заем предизвика критика от страна на опозицията. Въпреки че размерът на дълга е в рамките на гласуваните 10 млрд. лева, за БСП сумата е твърде голяма.

 

 

„Юридически проблеми няма, но има икономически проблеми, тъй като очевидно управляващите не се справят с кризата така, както те декларират в медиите. Освен това, това управление няма да ги плаща тези средства, ще ги плаща българският народ. Падежът е 10 и 30 години, а междувременно ще плащаме лихва. Не виждам причина да леем шампанско”, заяви Румен Гечев, БСП.

А според експерти емитирането на облигациите е успех, но големият въпрос сега е за какво ще бъдат изхарчени парите.

„Ако някой ви даде банков кредит с много ниска лихва, близка до 0, това е голям успех, защото това е изгоден кредит. Но ако прахосате тези пари за няколко дребни подаръка и парите свършат и после трябва да ги връщате, това е лошо решение”, смята финансовият експерт Николай Василев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.