Тя получи година условна присъда, глоба и пробация

Първа присъда за източване на криптовалута у нас. Преди дни бизнесдама от Пазарджик получи година условно след споразумение със Специализираната прокуратура. Тя беше осъдена за сговор за източване на виртуална валута на стойност над 1 милион лева.

През 2018 г. антимафиоти от отдел „Киберсигурност” в ГДБОП и спецпрокурори тръгват по следите на сигнал за източване на криптовалута. Подател е полска фирма, а сочени за извършители са българи от Пазарджик.

САМО ПО NOVA: Говори една от първите осъдени у нас за източване на криптовалута

„Повод за образуване на делото е сигнал от една полска компания, притежаваща платформа за придобиване на криптовалута. Случаят е кръстен „Футурокойн”, казва Милко Първанов, прокурор в Специализираната прокуратура.

В хода на разследването, започнало през пролетта на 2018 г., трима души се сдобиват с обвинения за участие в престъпен сговор за източване на криптовалута. Една от тях е бизнесдамата от Пазарджик Милена Митева.

Осъдиха бизнесдама, източила криптовалута за над 1,1 млн. лв.

Според обвинението тримата са използвали слабости в полската платформа за търговия с криптовалута. „Част от нашите обвиняеми са използвали акаунтите, имайки паролите и името за вход в съответния акаунт. Така, чрез няколко потвърждения на транзакции, чрез множество кликвания, те получавали огромно количество футурокойни. Двама от обвиняемите са препращали тази криптовалута към своите портфейли, които са активирани, вследствие на което са трансформирани в други криптовалути, така че да се заличи следата”, обясни прокурор Първанов.

Две години след старта на разследването Милена решава да признае вината си, сключвайки споразумение със Специализираната прокуратура. Получава година условно, глоба от 6 000 лева и пробация. Отказва обаче да говори за делото, за да не навреди на другите двама обвинени.

Разкриха група за компютърни измами, „иззета“ е криптовалута за около 5 млн. лв.

„Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност, това се дължи на мои действия, които макар и неволни, се случиха така или иначе. Съжалявам, много съжалявам”, каза тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.