Според експерти то противоречи на основния закон

Назрява напрежение и около решението на депутатите Конституцията да може да се променя с референдум. Така на практика може да се окаже, че с допитване до народа ще се решават въпроси, които засягат териториалната цялост на страната или например дали България да бъде президентска република. Според експерти такова решение противоречи на основния закон.

Според експерта по конституционно право проф. Пламен Киров да се изменя конституцията чрез допитване до народа е трудно осъществимо.

„Има някакви намерения, но като че ли ще останат излъгани в очакванията си, че подобен текст може да бъде приложен – чрез референдум да бъде изменяна конституцията. Глава 9 е категорична за начина, по който се изменя основния закон и ако някой си мисли, че чрез референдум ще се приема нова конституция, се лъже в очакванията си”, обясни проф. Пламен Киров.

Предложение за референдум могат да внесат 1/5-та от депутатите. За да се стигне до свикване, са нужни 121 гласа.

Проф. Киров: Конституцията вероятно няма да бъде променена с референдум

„Ясно е, че Велико народно събрание и нова конституция няма да има, защото нямат 160 гласа. Сега се опитват с предложения на „патриотите” да променят конституцията едва ли не с референдуми. Това няма как да стане, то е противоконституционно, ние сме готови да атакуваме тези текстове пред КС”, заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

Вчера управляващите записаха в закона, че промени като образователен ценз при гласуване, наборна военна служба или повече правомощия за президента могат да станат възможни чрез допитване до народа.

„Причината е постигнато споразумение с парламентарната група на ОП да бъде направена тази промяна за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление”, заяви Красимир Ципов.

„Не е имало никакъв ултиматум ГЕРБ да подкрепи нашето предложение. Част от тези въпроси иначе би ги разгледало само и единствено ВНС, така че колегите подкрепиха това, което те са подписали с нас като споразумение - да може да се проведе референдум по тези въпроси”, заяви Юлиан Ангелов от ВМРО.

Експертът проф. Киров направи своя прогноза, а спорът дали поправката е противоконституционна, остава.

„Това, което направиха вчера депутатите, е, че още веднъж вдигнаха топката на Радев и той може би ще наложи вето и по този текст на измененията на Изборния кодекс”, смята проф. Киров.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.