Защо се стигна до ситуацията?

Жилищен блок търси вода, за да захрани новата си противопожарна инсталация. Старата излязла от строя и останала на сухо. Домсъветът изградил нова система, но тъкмо прокарали тръбите и станало ясно, че доставчикът на вода отказва да ги захрани.

Така новата противопожарна инсталация се оказала незаконна, а старата – изгнила.

„Блокът е изграден на 2 зони. Високата захранва пожарните кранове, заедно с питейната нужда на живущите”, обясни Асен Асенов, домоуправител. „Старата противопожарна инсталация изгни, отрязахме на 9-ия етаж и изградихме нова за питейната нужда, но за пожарната нужда, започнахме да изграждаме и стигнахме до хидрофорната уредба”, обясни още Асенов.

„Когато имаше пожари и трябваше да използваме системата, тя не работеше. Хидрофорът се изключваше”, обясни Янко Стоев, домоуправител на съседния вход.

Асенов обясни, че по закон блокът трябва да има противопожарна инсталация. Затова, когато старата изгнила, те започнали да изграждат новата. Стигайки до хидрофора, от Софийска вода отказали да вържат блока за хидрофорната уредба.   

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си