Детето е живо и здраво

Напрежение и мащабно издирване в Якоруда. 2-годишно момче изчезна от двора на родителите си. Това се е случило в четвъртък следобед. Последваха разпити и издирване, с участието на десетки хора. 24 часа по-късно детето беше открито невредимо в съседно село.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

2-годишно дете изчезна мистериозно в Якоруда

Основните въпросителни при разследването са свързани с това как 2-годишното момче се озова от бащината си къща в гората над село Бунцево, която се намира на 10 км. Никой в Якоруда не вярва, че малкият Мехмед сам е изминал това огромно разстояние. Тепърва ще се изяснява кой го е накарал, закарал и дали това се е случило насила, или става дума за тежки семейни проблеми.

2-годишният Мехмед остана в пълна неизвестност точно 24 часа. 70 полицаи, кучета и планински спасители претърсваха гори, водоеми и полета. Детето изчезнало в четвъртък следобед. След денонощие на крак Мехмед бе открит - сам, заспал в гората, край реката над село Бунцево. Открил го е горски служител. „Пътувах по черния път и гледам - детенцето на пътя. Спрях моментално колата, слязох от нея, хванах го с ръце, гушнах го. Съблякох моя суитчър и чорапите. Познах го от Facebook”, разказа Муртаза Качов.

"Детето е открито в гора до селото само. Нямаше следа до преди половин час. Мястото е доста отдалечено за 2-годишно дете. Продължаваме да работим.", обясни директорът на ОД на МВР Дойчин Дойчинов пред дома на детето. 

След безсънната нощ, цяла Якоруда си отдъхна. „Благодаря на целия екип и това е”, каза майката на детето.

„Много благодарим. Много сме доволни, че намерихте скъпото злато”, допълни дядо му.

Все още не е ясно как Мехмед се е озовал на километри от родната си къща, сам в гората. От полицията обясниха, че през цялото време на издирване, комуникацията със семейството на детето е била много трудна и неясна.

„Първоначално родителите твърдяха, че е отишло на разходка. Но сами се съгласете, че 2-годишно дете с по-голямата си кака, на 3 г., да идат на разходка в гората, е малко несериозно”, заяви Ивайло Иванов.

Според близките на Мехмед, той е бил отвлечен. Категорични са, че са станали жертва на отмъщение.

„Детето само не може да отиде, при всички обстоятелства, то е закарано по някакъв начин. Явно някой си много добре обмислил нещата как трябва да направи, за да вземе едно малко дете от вкъщи, от двора. Явно се е изплашил и най-вероятно е оставил детето някъде”, каза Айша, леля на детето.

Социалните служби ще проверяват случая. Тази нощ Мехмед ще нощува най-вероятно в Разлог под надзора на специализираните институции. Семейството отглежда още три деца.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.