КЕВР ще вземе окончателно решение на закрито заседание

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ от 1 октомври 2020 г. да бъде в размер на 24,84 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от Комисията по енергийно и водно регулиране.

В отговор на въпрос на председателя на КЕВР относно пазарните тенденции, настъпили след внасянето на ценовото заявление на „Булгаргаз“ ЕАД на 11.09.2020 г., изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов информира, че е налице незначително изменение в сравнение с предложената цена за м. октомври и изрази надежда тя да бъде по-ниска.

При утвърждаването на цената на природния газ от КЕВР посочват, че отчитат заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. 

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром eкспорт” от 2 март 2020 г. Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула, уточняват от Комисията. 

Окончателното решение за утвърждаване на цена за месец октомври 2020 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ Комисията ще вземе на закрито заседание на 01.10.2020 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.