Михаил Миков отказа да влезе в ръководството

Решаващ 50-и юбилеен конгрес на БСП. Партията избира нов национален съвет. В ръцете на делегатите е решението дали ще остане  вътрешната опозиция в управлението  на левицата.

Близо 1 000 делегати се събраха в „Зала 1” на НДК за 50-ия юбилеен конгрес на БСП. За първи път на него не се избира нов председател, но  предстои друг важен избор – този за Национален съвет. Поставя се и големият въпрос- ще остане ли вътрешната опозиция в ръководството.

Междувременно лидерът на партията Корнелия Нинова отчете свършеното през последните четири години, като заяви че са реализирали всичко обещано преди изборите.

50-ият юбилеен конгрес на БСП започна с утвърждаването на ръководството на форума. Изненадващо в него влязоха лидерът на ПЕС Сергей Станишев и бившият председател на Народното събрание Георги Пирински. Такова предложение беше отправено и за бившия лидер на партията Михаил Миков, но той категорично отказа. Последва отчет на Корнелия Нинова, която похвали съпартийците си.

„Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. След избори да правиш това, което си обещал преди тях. Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя обяви в каква посока ще продължи партията, като категорично изключи да участват в служебен кабинет с ГЕРБ.

„БСП няма да участва в този сговор. Партията няма да влиза през задния вход във властта за 5 месеца. Ще влезе през официалния - за 4 години, ако народът ни даде това право”, допълни Нинова.

 

Членовете на партията влязоха със смесени чувства.

„Конгрес на Корнелия Нинова. Виждам, че няма настроение за създаване на условия ние да потвърдим идейната си идентичност. Надявам се да не си позволи да разединява партията, но очаквам и това”, смята Красимир Янков.

„Не става дума за отстраняване и аз няма да се опитвам да отстранявам, когото и да е било. Надявам се делегатите да посочат най-достойните, защото Националният съвет за БСП е това, което е парламентът за България. Това е колективният орган, който трябва да контролира  и напътства”, е мнението на Крум Зарков.   

„За разлика от други конгреси няма това напрежение за избиране на лидер, така че не очаквам да има бурни страсти. Очакванията са наистина да се събере енергията, която ние вложихме във вътрешнопартийния избор. За съжаление, като че ли тази енергия ни откъсна от дневния ред на обществото. Считам,че ако отново си подадем ръка и сме единни, БСП отново ще бъде силата, която да пребори кризата”, добави Драгомир Стойнев.

Конгресът на партията продължава и утре, когато ще станат ясни и решенията. Гласуването за национален съвет ще се проведе късно тази вечер. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.