Прокуратурата обаче настоява тя да остане в ареста

Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, излиза на свобода срещу парична гаранция от 750 000 лв. Решението е на Специализирания наказателен съд. Прокуратурата настоява тя да остане в ареста, защото още можела да повлияе на свидетели. 

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу съпругата на Васил Божков

Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, е с чисто съдебно минало. Няма опасност да се укрие, а възможността да извърши ново престъпление е сведена до минимум. С тези аргументи Специализираният наказателен съд промени мярката ѝ за неотклонение от „Задържане под стража” в парична гаранция от 750 000 лв.

„Разследването е наистина широкоспектърно, налице е разнородна престъпна дейност. Делото е с фактическа и правна сложност, която касае дейността на множество лица”, обясни наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Променят обвинението на съпругата на Васил Божков

Разследването тече в много и разнообразни посоки, уточниха от държавното обвинение. Сред тях са данъчни ревизии, разкриване на банкова тайна, разследване на разпоредителни сделки с имоти.

„Въпреки изтеклото време, от което тя се намира в ареста, около седем месеца, все още, макар да е намалял интензитетът на опасността тя да извърши ново престъпление, считаме, че тя не отпаднала напълно”, добави Фердинандов.

ОКОНЧАТЕЛНО: Оставиха жената на Васил Божков и бившата му секретарка в ареста

Адвокатите контрираха - няма как Елена Динева да влияе на свидетели. Вероятността да извърши ново престъпление не била дори хипотетична.

„В прецизираното обвинение няма такъв текст за данъчни престъпления. Размерът на паричната гаранция в този момент е изключително висок за възможностите на г-жа Динева. Всички нейни имоти са възбранени, вещите и сметките - запорирани”, посочи адвокатът на Динева Людмил Рангелов.

Решението на съда не е окончателно. Прокуратурата ще обжалва, защото иска Динева да остане зад решетките. Защитата пък ще иска по-малка гаранция. Следващия вторник Aпелативният спецсъд ще вземе окончателно решение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.