Ще се стигне ли до война, в която ще се включат и по-големи държави?

Покрай пререканията между Tурция и Франция изникна и въпросът - има ли вероятност да се стигне до намеса на НАТО в Нагорни Карабах? Експерти твърдят - това е малко вероятно. Според тях причината Турция да се включи в конфликта е една - демонстрация на сила.

Турция е пълноправен член на НАТО, а Армения и Азербайджан са партньори. Боевете между тях повдигат редица въпроси за ролята на Алианса в Нагорни Карабах. Експерти са на мнение, че до по-мащабен конфликт няма да се стигне.

ООН призова за незабавно спиране на войната в Нагорни Карабах

“Армения и Азербайджан са проксита. Те нямат автономно решение. Да, и двете страни са партньори на НАТО, но някои са по-големи партньори, а други - по-малки...Армения и Русия, Азербайджан и Запада”, заяви арабиста проф. ВЛАДИМИР ЧУКОВ

Русия е един от медиаторите които призовават за деескалация на напрежението. Москва обаче има военна база в Армения и интерес да запази влиянието си там, твърдят други анализатори.

 

 

 “Този конфликт подпомага и Русия, първо да увеличи своето военно присъствие от гледна точка на това, че 100% от въоръжението на Армения е руско. И второ - да увеличи своя захват върху арменската политическа система”, категоричен е Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи

Според експертите, намесата на Турция в Нагорни Карабах цели да демонстрира сила именно пред Русия, след като Москва остана неутрална при конфликта Атина-Анкара.

Какви са причините за боевете между Армения и Азербайджан?

“Това турците оцениха като нелоялност от страна на Русия в това партньорство... Те са като двама играчи на пинг-понг. Появи ли се едната държава, веднага пристига другата държава и започва да си предлага медиаторските услуги. Това да бъде нещо като показно, че Турция не може да бъде победена”, посочва проф. Чуков.

“Турция е в изключително тежка икономическа и финансова криза. Напрежението в самата страна нараства ежедневно и Ердоган използва външни конфликти, за да повдигне, така да се каже, сплоти населението, тъй като ако азиатският братски народ страда, ние трябва да се обединим и да го защитим”, заяви от своя страна Милен Керемедчиев.

Конфликтът обаче най-вероятно скоро ще се уталожи.

“Мирното население започва да напуска този регион, който ще остане изцяло милитаризиран, изцяло военен и всъщност ще бъде само тема на военни сблъсъци”, уточнява Керемедчиев.

 “Както силно е избухнала, така и в един момент ще спре. Което не означава, че след два месеца, след пет месеца, няма да избухне пак”, посочва проф. Чуков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.