Здравният министър облекчи част от мерките срещу разпространението на коронавируса

Здравният министър Костадин Ангелов - с нови заповеди срещу разпространението на коронавируса. Мерките са предприемат, заради удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на ноември. 

Новите заповеди на министъра реално облекчават съществуващите правила.  Първата е, че вече ще бъде позволено да има публика при спортни мероприятия на закрито. Трябва обаче хората да минимум през седалка, при дистанция от метър и половина и при запълване на максимум 50% от капацитета на залата.

С друга заповед на Костадин Ангелов се разрешава центровете за подкрепа на личностното развитие отново да заработят. Това са звена за извънучилищни занимания на децата.

Здравният министър с три нови заповеди за извънредната епидемична обстановка

Министерството е готово и да подпомага болници, за да поддържат готовност за приемане на пациенти с коронавирус. Субсидията ще се отпуска всеки месец на болниците, за да поддържат отделенията си в готовност за реакция при епидемична ситуация.

 Д-р Ивиан Бенишев – директор Дирекция „Медицински дейности” , Министерство на здравеопазването: „Колкото по-голям капацитет поддържаш, толкова по-голяма стойност ще има субсидията за поддържане на капацитета.”

Отделението във Втора градска болница в София не е спирало да работи с COVID - пациенти от март. Голяма част от разходите на отделението са за консумативи.

“ Месечно се увеличиха разходите с 30 – 40 000 лв. Ние сме второ ниво на компетентност, където ще може да ни субсидира Министерството на здравеопазването с още 25 000 лв., което ще подобри нашето финансово състояние”, посочва доц. Стефан Узунов – директор на Втора МБАЛ.

 За пациентите тук се грижат 11 сестри и 13 лекари. Разкритите легла са 20. Като в момента има 9 пациенти. 

„Би предизвикало трудности увеличение на пациентопокотока и увеличаване на легловата база”, посочва доц. Узунов.

Коронавирусът затвори „Пътна полиция“ в Ямбол

В Инфекциозното отделение в Монтана има 14 легла за лечение на заразени с COVID-19. В момента 10 от тях са заети. Лекарите казват, че легла има, но сили за работа почти не са останали.

“Много сме уморени, това е вече седми месец, в който работим на такива обороти, че никой не би издържал”, ззаяви д-р Илияна Събчева – нач. отделение Инфекциозни болести МБАЛ, Монтана.

СЗО с висока оценка към България за справянето с пандемията

За субсидиите ще могат да кандидатстват 42 лечебни заведения.

„С оглед поддържането на огтовност бяха отпуснати допълнителни средства с постановление на Министерски съвет – около  9,6 млн. лв. Такъв тип капацитет не може да бъде създаден за ден или за няколко часа, тогава, когато имаме нужда от бърза реакция”, заяви д-р Ивиан Бенишев – дир. Дирекция „Медицински дейности”, Министерство на здравеопазването:

За субсидия могат да кандидатстват и частни болници, които отговарят на условията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.