Вижте какво разказа тя пред NOVA

Възрастна жена два пъти се разходи до Румъния, за да даде пари на "ало" измамници. Пенсионерка от Русенско се раздели с 15 000 лева и златни накити. Според схемата по която са действали, жената през цялото време вярвала, че помага на полицията да залови измамници.

Причината за това - само няколко дни по-рано униформени предотвратили първия опит на телефонни измамници да й вземат всички налични средства. Жената поиска да скрием лицето й и дома й.

Жена даде 6600 лв. на „ало” измамници за ваксина срещу COVID

В началото на септември пенсионерката повярвала на мним полицай, че ще стане жертва на измама, затова трябва да помогне. И наистина, под претекст, че трябва да даде пари за лечението на внука си, оставила до дърво пред дома си 4 000 лева, които имала у дома и злато. След това е брутално заплашена, че ще й запалят къщата

„Казаха ми - изнасяй чантата, иначе влизам. Аз попитах къде са, къде да оставя чантата. Казах, че колкото имам, ще дам”, разказва потърпевшата.

Уплашената жена не успяла да види човека, който взел чантата с парите. Полицаите обаче заловили мулето и върнали парите и накитите. И тъй като пенсионерката не е съобщавала в полицията за този първи случай и досега се чуди откъде органите на реда знаели за това обаждане.

Хванаха "ало" измамници с голяма сума пари и злато в хотел

Няколко дни по-късно, след обаждане под претекст, че се извършва полицейска операция, пенсионерката отново взела наличните пари и ценности и тръгнала за Румъния. Вярвала, че говори с полицай и спазвала точно инструкциите му. Качила се на влак от мястото, където живее до Русе. Държали я постоянно на телефона. Казали й да отиде до болницата и оттам да вземе такси, с което да тръгне за съседния румънски град Гюргево. Уверили я, че там, в полицейската операция ще участва и внукът й. Жената още трепери от шока, а разказът й е объркан. Опитва се да ни опише как е преминало пътуването

„Полицаят постоянно ми звънеше да види къде се намираме, минахме ли границата. Притесняваше се може би да не ме проверят и да намерят парите”, разказва тя.

Пристигнала в румънския град Гюргево и там получила инструкции да освободи таксито пред голям търговски център. През цялото време получавала напътствия накъде да върви и къде да остави парите.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.