Заради пандемията тази година няма да се проведе масов старт на 3 километра

Супер атлети на Маратона в София – промени в трафика на 11 октомври. Около 2000 професионални бегачи и аматьори се очаква да стартират в тазгодишното издание на Маратон „София”, който е категоризиран с „бронзов етикет” на Световната атлетика (Международната федерация по лека атлетика).

Състезанието ще се проведе на 11 октомври (неделя). Стартът ще бъде в 9:30 ч. сутринта от площад "Княз Александър I Батенберг".

Регистрацията за участие ще бъде отворена до 6 октомври (вторник), на сайта на състезанието - www.marathonsofia.com

Освен класическата маратонска дистанция на 42.195 km, участниците могат да бягат полумаратон на 21.0975 km и 10 km.

Заради пандемията тази година няма да се проведе масов старт на 3 километра.

Както и през 2019 г. Маратон „София” ще бъде по новото си трасе, което преминава покрай основните забележителности на столицата.

Движението за автомобили по състезателния маршрут ще бъде ограничено от 07:00 до 15:00 часа на 11 октомври 2020 г., като в това число влизат центъра на града и източните квартали („Хаджи Димитър” и „Левски Г”). В София ще бъде въведена временна организация на движението, като пътни превозни средства няма да се допускат по трасето на маратонците, а общественият транспорт ще бъде с променени маршрути.

Маршрутът преминава: по бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза”, обръща малко преди ул. „Козлодуй” след „Лъвов  мост”, връща се по бул. „Мария Луиза”, продължава по ул. „Алабин”, ул. Гурко, ул. „Г. С. Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Ал. Дондуков”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Левски Вековен” бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ботевградско шосе” (най-десни пътни платна), преминаване и обръщане под бул. „Ботевградско шосе”, отново най-вдясно по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ал. Дондуков”, бул. „Васил Левски”, ул. „Оборище”, ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”, където е СТАРТ/ФИНАЛА пред Националната художествена галерия.

Освен над 100 участници, които ще пристигнат от чужбина, в класическото бягане на 42 километра, 195 метра ще се включат елитни атлети. Най-сериозното име е на кениеца Дънкан Коеч, който има личен рекорд от 2 часа и 4 минути. От заявените жени три са бягали под 2 часа и половина.

„При наличието на тези поканени елитни бегачи с тези впечатляващи постижения под 2 часа и 10 минути, надявам се да подобрят и постижението на трасето, което миналата година беше 2:15 часа, а при жените е 2:35 часа.”, заяви пред NOVA директорът на маратона Даниел Дуков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.