Болничният лист е важна част от нужната документация

Tемата, която вълнува всички - как ще се прилага карантината в семействата с ученици и работещи родители, когато се полага болничен, колко дни и за какво и каква е процедурата? 

„Причина за временна нетрудоспособност под номер 12 е карантината. "Заразна болест - при повод и във връзка с такава" и "За гледане на дете под карантина". Това се отбелязва в причините”, обяснява д-р Гергана Николова.

Тя добавя, че такива методи са били използвани и преди. „И в момента се прави, и се е правило и досега. Защото имахме епидемия от морбили - тогава също карантинирахме деца, тогава също издавахме болничен лист за гледане на дете по време на карантина”, казва специалистът.

Проф. Миланова: Продължаваме да учим много за COVID-19

Всеки родител на карантинирано дете посещаващо детско заведение, има право на такъв болничен лист, обяснява д-р Николова. Родителите на по-големите деца посещаващи училище - също, това пък казват от социалното министерство. Като разкриват пред родителите и варианти за платен или неплатен годишен отпуск.

В случай на неплатен, може да се кандидатства за целева помощ пропорционална на дните от карантината. Ако детето в семейството е едно и е до 14 години, помощта стига до 610 лева. Ако децата са повече - до 915 лева. Предвижда се и патронажна грижа за родители също поставени под карантина.

„Най-вероятно една голяма част от родителите може вече да нямат отпуски, тъй като след предишните три месеца не всички вероятно сме били в хоум офис. Тук, предполагам, че варианта с един добре регламентиран болничен, би успокоило и би ни дало още една алтернатива”, казва Яна Алексиева от Асоциация „Родители”.

От Асоциация „Родители” считат всичките варианти за приемливи. Това, за което апелират обаче, е информацията да достига по-бързо до тях, да се обсъжда и съгласува с тях, за да бъдат и те по-спокойни.

„Личните лекари също трябва да бъдат информирани, защото има много нужда в момента да знаем ако детето ни се почувства зле, какви са стъпките оттук нататък”, добавя Яна.

Дали да се издаде болничен лист и за колко време да бъде той обаче, ще решават не личните лекари, а районният емидемиолог.

240 новозаразени с COVID-19 у нас, още 6 души починаха

„Трябва да има предписание от районния епидемиолог, който да е обявил, че да, това дете наистина се поставя под карантина, поставя се за определения срок, това нещо е описано в предписанието и е качено в единна информационна система”, обяснява д-р Николова.

Да се разгледа възможността за увеличаване дните за отсъствие по преценка на родителите, така наречените "домашни причини" и възможността за безплатни PCR тестове за ученици. Това са пък предложенията на родителите. Иначе и сред тях, и след общопрактикуващите лекари има умерени оптимисти по отношение на бъдещото разпространение на вируса в училище.

„Ние децата не ги бяхме затворили. Тези деца през цялото време са си играли. Били са по площадките, по блоковете, ходили са си в къщите. Така че не мисля, че особено ще се влоши особено положението с това, че нашите деца ходят на училище”, казва д-р Николова.

Стига добре да ги научим добре, че трябва да спазват дистанция, напомня още веднъж тя, да мият често ръцете си и извън класната стая и да поставят предпазна маска.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.